Flaming Arrow Glitter Purple

Pages

Sunday, 12 January 2014

Ustaz Don Daniyal Punya Cerita


   

ok, sebelum start berceloteh nak bagitau kalau reader rasa sakit kepala dengar lagu yang berkumandang masa baca boleh je stopkan. dekat atas sekali tu kan ada music player. tekan je situ. lupa nak bagitau sebelum ni. dan be nice ye masa tengah baca, jangan nak menonggeng atau buat aksi-aksi tak elok. kerana anda sentiasa diperhatikan. nampak tak cctv dekat belah kanan atas sekali tu. baru je pasang.. haha.
sibuk dengan hal-hal dunia kadang-kadang kita terlupa dengan pengisian rohani kita. banyak kah? sempurna kah? yang tu kena tengok dan nilai balik. orang lain tak boleh nak menilai kesempurnaan amalan kita melainkan kita sendiri yang menilainya sebab kita yang buat dan seterusnya Allah yang akan tentukan sama ada amalan kita diterima atau tidak. banyak perkara simple yang kita boleh buat untuk dapat pahala. contohnya, bagi senyuman yang ikhlas dekat orang, ucap terima kasih, tolong orang, dengar ceramah (bukan ceramah politik ea, tapi ceramah agama) dan banyak lagi lah. point utama aku adalah nak share pasal penceramah atau pendakwah yang aku suka..hehe. semua orang kenal dengan penceramah yang tengah meletop-letop sekarang ni macam Ustaz Azhar Idrus, Ustaz Kazim Elias, Ustaz Abdullah Khairi, Ustaz Don Daniyal, Imam Muda Asyraf, Ustazah Nor Bahyah, Prof Dr. Muhaya dan ramai lagi laaa.. nak senaraikan memang ramai sangat. antara semua-semua penceramah tu mesti ada sorang yang betul-betul jadi favorite kita kan? macam aku, Ustaz Don Daniyal menjadi pilihan. bukan lah maksudnya aku tak suka yang lain tu. gila ke tak suka.haha. maksud aku yang paling aku minat. yang lain pun suka jugak sebab dorang semua kalau bagi ceramah memang gempak habis kot..
tapi nak bagitau dulu sebelum reader fikir bukan-bukan. suka kat Ustaz Don bukan sebab dia muda or sebab dia handsome ea, jangan salah faham. suka dia punya penyampaian, lawak, pengisian ceramah dia je. cuma nak bagi tau 1 je yang isteri dia cantik. hehe tetiba.. kalau siapa biasa dengar ceramah dia ni mesti tau macam mana style dia bagi ceramah. sempoi dan tegas.. sebenarnya aku baru tawu yang beliau ni pensyarah kat KUIS. untungnya la student-student dia. mesti seronok kalau dapat jadi anak didik dia. anak kelahiran Pulau Pinang ni lulusan Universiti Al-Azhar. status pendidikan Ijazah Sarjan Muda Takhassus Qiraat dari Shoubra, Mesir. wow, memang hebatlah. sebenarnya aku tak tau pun Takhassus Qiraat tu.hehe. tapi aku ada buat research sikit pasal benda tu. maksudnya satu ilmu tentang cara nak sebut kalimah Al-Quran berserta kepelbagaian padanya dengan disandarkan pada periwayatnya. apa yang aku faham mungkin belajar mendalami ilmu Al-Quran kot. lebih kurang macam tu lah..



sampai sekarang masih belum ada peluang dengar ceramah ustaz secara live. sempat tengok kat youtube je. memang best la. kalau tengok style ustaz bagi ceramah ni agak serious sikit tau kadang-kadang tu macam nak marah orang pun ada jugak. tapi lawak-lawak still ada. tapi memang best la. kadang-kadang bila ustaz nak cerita tentang satu isu yang boleh menyentuh mana-mana pihak, ustaz akan mintak maaf dulu. macam dalam video kat bawah ni (time:0.45) bila ustaz nak bercerita pasal hukum rokok memandangkan kat dunia ni dah ramai sangat orang yang merokok dan tak faham-faham bahasa yang rokok ni haram. ok, aku pun nak mintak maaf. haha





dan yang paling bagusnya ustaz ni ada confident level yang tinggi. bila bercerita atau nak tegaskan sesuatu perkara tu ustaz terlalu yakin yang ustaz ni betul sampai siap suruh kita pergi carik lagi sumber yang beliau bagi tu. hamboii ustaz ni bukan main lagi.. kat mana pulak nak mencarinya. orang sekarang ni nak dengar ceramah pun tak sempat apa lagi nak carik sumber-sumber dalil tu semua. jom tengok video ni kejap (time:4.33)






ustaz jugak pernah cakap banyak contoh dan kata-kata ustaz cuma ambik dari tuan guru ustaz. maknanya ustaz ni kira merendah diri jugak la bila ustaz sendiri bagitau ustaz cuma ambik ayat tuan guru ustaz je. tugasnya hanya menyampaikanya. atau erti kata lain menyebarkan ilmu.. (0.59)






pernah dengar suara ustaz mengaji. hamboii.. merdu bukan main. sedap didengar macam boleh makan. haha. satu benda yang agak buat aku terkejut sikit bila ustaz pernah cakap dalam satu ceramah dia ni yang ustaz tak pernah ada twitter, tak pernah ada facebook.. aik! selama ni aku dok follow ustaz don daniyal ni don yang mana. haha. facebook pun sama jugak. haih.. tertipu rupanya. tapi biasa lah, orang biasa-biasa ni suka menyamar jadi orang yang famous-famous. tapi nasib baik apa yang dorang tweet dengan apa yang dorang post tak mencemarkan nama baik ustaz. semua ayat baik-baik punya sampai orang pun percaya tu memang twitter atau facebook ustaz. tapi tak elok la guna nama orang lain. kalau dapat persetujuan tuan punya badan takpe la jugak. ataupun kalau dah minat sangat dengan ustaz ni sampai setiap perkataan ustaz tu boleh hafal buat la nama profile tu "kata-kata Ustaz Don" ke, "nasihat Ustaz Don" ke..tak pun letak dekat description tu bagi tau account ni cuma himpunana kata-kata Ustaz Don. ni tak, letak nama betul-betul nama ustaz tu sampai orang ingat tu betul-betul Ustaz Don. tapi tak la semua. ada jugak yang buat description bagi tau cuma kata-kata ustaz je. yang buat tu bagus la kan..

oklah. rasanya cukup la setakat ni bercerita pasal Ustaz Don Danial ni. sekali lagi nak tegaskan, suka pada ustaz ni tak bermakna tak suka pada pendakwah yang lain ye. pada readers jangan lupa dekat-dekatkan la diri dengan Pencipta kita. selain Al-Quran,Hadis dan Sunnah sebagai panduan, jadikanlah para ulamak sebagai rujukan.

wasalam..

Saturday, 11 January 2014

Times Square Punya Cerita

 
 
  
     ok, memandangkan final exam dah habis, so siang tadi aku bersuka ria menghabiskan masa pergi TS (times square). bukan lah shopping sakan cuma beli barang sikit je. percaya ke tak aku pergi sana sorang-sorang? terpulang la nak percaya ke tak. tapi yang pastinya memang pergi sorang-sorang. memang suka jalan sorang-sorang ni. nak beli apa, nak pilih apa tak ada orang kacau. hehe. tapi sebenarnya sebab kawan-kawan semua dah balik bercuti. tinggal aku sorang-sorang sebab aku kan kena pergi kem. sedih~. cehh, tak ada lah sedih sangat pun.. 

sampai dekat ts lebih kurang pukul 11 pagi. masa dekat ts banyak kali aku tengok peta sebab cari kedai yang aku nak pergi tu tak jumpa. sape yang pernah pergi ts tu mesti tau macam mana besarnya ts tu. aku yang dah pergi banyak kali pun nak cari kedai masih lagi tengok peta. nak-nak lagi pergi sorang-sorang tadi, memang tah kemana-mana aku redah. hehe. 

mula-mula sekali aku pergi kedai baju. kedai baju tu memang aku dah lama aimed. dekat sana banyak jual baju kemeja yang jenis jeans. aku suka. nak-nak lagi harga pun murah. RM50 dapat 2. murah kan? nak cari saiz pun tak susah maklum la kite ni bukannya kecik. huhu. dapat lah baju baru hari ni. tak nak tunjuk gambar. malu. hehe. lepas beli baju pergi survey luggage pulak. sem ni balik rumah nak bawak barang banyak. nak pakai beg biasa tak larat nak mengangkutnya. jalan punya jalan sampai 3 kedai aku terjah. semua mahal-mahal. last-last kedai ke 3 baru lah dapat betul-betul murah. harga asal RM69 dapat kurang RM6o. Alhamdulillah.. dapat jugak cari kedai yang murah. kedai tu namanya Man Luggage. kedai tu dekat level 5. belah mana tu tak ingat. kalau dah dekat level 5 tu pusing je la. mesti jumpa punya. hehe. tak payah nak beli yang berjenama sangat. yang biasa je pun dah cukup.
 
inilah beg baruku..
 
lepas tengok beg aku tak terus beli sebab belum habis pusing ts lagi. kang kalau beli dulu tak pasal-pasal mengusung beg tu ke hulur hilir. menyusahkan je nanti. masa tengah pusing-pusing tiba-tiba aku terjumpa 1 kedai ni. kedai ni jual barang-barang k-pop punya. fuiyooo... cawan, key-chain, calender, baju, macam-macam lagi lah. ish, geram pulak tengok. apa lagi serbuuu.. masuk-masuk je aku tak pandang lain dah, carik barang girls' generation je laa. maklum lah, aku kan minat girls' generation. haha. lama jugak la aku dok betapa dalam kedai tu. pilih itu ini sampai tak tau nak beli yang mana. rasa macam nak beli satu kedai. sebenarnya dah rambang mata tu yang sampai tak tau nak beli apa. makin lama aku dekat dalam kedai tu makin ramai pulak yang datang. sampai kedai tu jadi crowded sangat. nak jalan pun susah. aku perhati je orang yang keluar masuk kedai tu. semuanya excited terlebih tengok barang-barang k-pop ni. lagi-lagi yang perempuan. melompat-lompat bila tengok barang yang ada gambar artis k-pop lelaki yang dorang suka. si mamat jambu. haha. tak minat sangat artis lelaki korea ni. jambu air..cehh, macam yang perempuan aku suka sangat. padahal kenal 1 group tu je. hehe. apa yang peliknya tiba-tiba aku nampak ada pakcik makcik dekat dalam kedai tu. eh, minat k-pop jugak ke?. pelik jugak ni. ingat orang muda je yang layan k-pop ni. warga emas pun suka jugak..hehe... tak pe, bagi dorang peluang. haha. punya lah lama aku dekat dalam kedai tu last-last aku beli key-chain kecik je. hahha. kalau nak ikutkan hati memang banyak nak beli tapi fikir wangnya tak ada, so key-chain kecik pun jadi la. kecik-kecik pun harga RM5. kalau ada yang berminat boleh lah datang ts ni. carik kedai ni dekat level 2. nama kedai My Star. macam biasa la belah mana tu tak ingat. pusing la satu level tu. mesti jumpa punya.
 
key-chain girl's generation.

lepas dah beli key-chain, pergi watson pulak beli pencuci muka dengan syampu. dah kehabisan bekalan. huhu. seronok sangat berjalan tengok jam dah dekat pukul 2. bukan main lama lagi menyoping sampai tak sedar cepat betul masa berjalan.  aku pun cepat-cepat carik macdonald sebab dari pagi tak makan lagi. beli 1 set machicken bungkus. lepas tu terus laju-laju pergi carik balik kedai Man Luggage tadi. dah nak balik baru boleh beli luggage. hehe. masa dekat KTM ada orang tegur aku. dia tanya nak balik kampung ke. hehe. aku ye kan je. malas nak banyak cerita. aku ni jenis malas nak bercerita panjang-panjang nak-nak lagi dengan orang yang tak kenal. 

sampai kolej dalam pukul 3.30 terus cepat-cepat campak beg sebab tak solat zohor lagi. hehe. nasib baik sempat. penat sangat hari ni. berjalan tak ingat dunia. takpe la. bukan selalu pun. huhu. rasanya cukup la untuk cerita yang ni. penat dah menaip ni. 

ok, that's all ye readers. annyeong, saranghae..

wasalam...


Friday, 10 January 2014

At The End of the Final Exam

Assalamualaikum...

ok, setelah sekian lama tak update blog akhirnya hari ni aku dapat jugak melepaskan gian nak update blog. hehe. tapi hari isnin hari tu aku ada juga post something kan? tu sebab dah tak tahan sangat la tu nak mengupdate. sepanjang kehilangan aku adalah kerana aku sangat sibuk dan kehidupan agak tidak terurus disebabkan final exam. dengan tamatnya paper prinsip ekonomi tadi maka dengan rasminya berakhirlah aku punya final exam dan aku telah menamatkan pengajian aku untuk semester 3. waa...sangat mencabar dan sangat menguji ketahn fizikal dan mental aku.

final exam baru je habis, tapi otak masih lagi tak dapat berehat dengan betul-betul tenang sebab masih terfikir lagi dengan apa yang aku jawab masa exam. tapi nak komen banyak-banyak pun tak guna. perkara dah lepas. apa yang kena buat sekarang adalah berdoa dan tawakal dengan usaha yang telah aku buat.

sejak 2 3 hari lepas semua mahasiswa dah sibuk kemas-kemas barang nak balik bercuti. tapi aku baru je habis exam. rasa tension jugak bila tengok mereka-mereka ni sibuk usung beg sana sini. nak-nak lagi bila tengok roommate sendiri dah chow dulu. haish, makin la tension aku ni. tapi hari ni aku dah boleh start kemas barang aku pulak. tapi malang sekali masih lagi tak boleh balik rumah sebab kena pergi kem pulak. alamak aiii... nasib badan.. orang lain cuti sebulan lebih tapi aku sebulan je sebab kem seminggu. ok lah tu daripada tak cuti langsung kan. kem kali ni buat dekat penang. walaupun berat nak pergi tapi dalam masa yang sama rasa tak sabar jugak sebab tak pernah pergi penang. masa sem 1 dulu aku kena pergi jugak kem macam ni tapi dekat perak. apa yang buat aku rasa berat nak pergi ni bila teringat balik pengalaman kem yang lepas. sangat menakutkan, menyedihkan, menggeramkan dan semua perasaan ada. mungkin kem kali ni lain sikit sebab pengarah kem pun dah tukar orang tapi aku dapat rasakan yang aku akan menghadapi perasaan yang sama macam kem yang lepas. nama pun kem kepimpinan mestilah menguji mental dan fizikal habis-habisan. apa pun tunggu dan lihat je nanti. nnti aku akan update bila kem dah habis nanti. 

sebenarnya banyak benda aku nak share tapi memandangkan aku tak isyak lagi (amboii, teruknya perangai) dan aku belum kemas barang satu apa pun, jadinya aku kena berhenti membebel dulu. nanti dah beres semua kerja aku akan datang mengupdate balik ye.

ok, chow cin chow..

saranghae uollsss

wasalam..