Flaming Arrow Glitter Purple

Pages

Thursday, 15 May 2014

Hello 22 !!!

 
 
Hari ni hari ulangtahun kelahiranku. Apa yang special hari ni? Tak ade ape yang special pun. Bagi aku kalau hari lahir ni tak perlu dijulang-julang sangat la. Boleh nak sambut, sekadar untuk memperingati. Bagi aku jugak aku tak mintak nak diraikan atau diberi hadiah. Cukup la sekadar ucapan. Kalau tak wish pun aku tak kisah. Birthday je pun. Lain la kalau kematian. Haa. Yang tu memang kena ingat la. Huhu. Kadang-kadang parents aku pun lupa birthday aku. Hahah. Sadis sungguh. Tapi aku tak kisah pun. Tak mati pun kalau orang tak wish. Apa yang dihajati tahun ni adalah sama dengan azam tahun ni. Tapi aku rasa macam tak berapa nak tercapai je memandangkan ni dah bulan 5. Orang cakap banyak masa lagi. Memang banyak tapi nak merialisasikan azam aku tu memang makan masa. Haha. Apa azamnya?? Rahsia. Haha.



Ok nak cakap pasal gambar ni. Gambar edited by me. Harini aku sambut birthday sekali dengan Sunny. Cewahh… sebenarnya birthday kiteorang sama. So, mengada la konon-konon sambut birthday sama.hahah. tak pe la. Even takde peluang betul-betul at least carik jalan nak tunjuk macam betul-betul. Haha. First-first dulu macam mana boleh suka Sunny ni sebab tawu birthday dia sama dengan aku. Haha. Tapi lepas kenal semua ahli Girls’ Generation ni suka Sunny tu bukan sebab sama birthday tapi memang dia best. Huhu. Ok lah. Rasanya tu je la. Chow cin chow!!!

Wasalam
 

Friday, 28 March 2014

My Wonderful Holiday

 
 
27-28/4/2014...hari paling best.. Dapat jumpa my ex-roomates masa dekat matrik. sweet giler u know.. lepas je test bi terus gerak pergi ukm dengan qila naik ktm. gerak dalam pukul 10 pm dari upm. sampai je dekat ktm ukm, ain ambik naik kereta. excited sangat masa ain datang ambik. sebab dah lama tak jumpa ain kan. tapi tak la menunjuk sangat. malu la kat orang.haha. mula-mula sekali kiteorang singgah bilik ain bagi ain tukar baju dulu and lepas tu pergi ambik ikin pulak. next aktiviti kiteorang p melantak kat tempat makan dekat ukm, 'kiosk' katanya. ok la makan dekat situ. harga TERBAIK!!! teh o ais RM1 je nak oiii. bukan senang nak cari. makan dengan penuh selera sekali walaupun environment kat sana macam kurang selesa sikit sebab adanya anasir-anasir and mata-mata yang kurang menyenangkan.

lepas makan kiteorang macam dah takde arah tujuan. so kiteorang decided pergi alamanda putrajaya. sebelum ni pun pernah jugak lepak dengan ain and ikin dekat ukm and alamanda juga la tempat kiteorang pergi sebab memang tu je tempat yang ada kalau nak lepak tengah-tengah malam sampai lewat pagi. aktiviti kat sana tengok wayang. kiteorang tengok Captain America yang katenya best sangat. not bad la. bolah la bagi 4/5 bintang. tak boleh bagi full stars sebab ada jugak part-part yang buat orang ngantuk. hehe. sampai dekat alamanda dalam pukul 12.15am lebih kurang laa. tapi kiteorang terpaksa tunggu sampai 1 jam lebih sebab wayang full. kiteorang ambik tiket pukul 1.50am itu pun dapat tempat agak depan juga la..tapi ok laa. so sementara nak tunggu wayang start kiteorang pun ambik kesempatan sembang-sembang, tukar-tukar cerita, maklumla dah lama tak jumpa. kiteorang berempat, tapi separate. aku dengan ain, qila dengan ikin. dan bermula lah sesi berborak-borak kami. sempat juga berselfie untuk kenang-kenangan katenya. hehe.

kami.. qila-ikin-ain-ina
 
ini gambar dekat alamanda sebelum wayang start. nak kenalkan yang dari kiri sekali qila, sebelum ni pun pernah bagitahu pasal qila. sebelah qila ikin, lepastu ain and akhir sekali aku. sebenarnya ada cerita disebalik perkenalan kitaorang. aku kenal ain dengan ikin tahun 2011 kalau tak silap, masa tu study dekat matrik. kenal sebab kitaorang dapat bilik yang sama. sebelum dapat bilik sama dengan ain, aku dah kenal dia sebab tahun 2010 kiteorang dalam kumpulan kuliah sama (matrik 2 tahun). tapi kenal ain cuma kenal-kenal macam tu je la. nama tak tawu pun. cuma tawu la kewujudan ain ni. hehe. masuk tahun kedua matrik baru la kenal dia betul-betul sabab dapat bilik yang sama. kenal dengan ikin sebab dia pun roommate aku juga and aku dengan ikin dapat kumpulan kuliah yang sama. qila pulak classmate ikin. diorang ni memang bestfriend la. start kenal qila sebab kiteorang sama kumpulan kuliah and qila selalu juga datang bilik sebab nak jumpa ikin. so, kenal-kenal macam tu la. apa yang uniknya, bila masuk u, aku and qila dapat u yang sama and kos yang sama. ikin pulak dapat u yang sama dengan ain and diorang dapat kos yang sama juga. start dari situ aku makin rapat dengan qila and ain sememangnya masih bersama dengan ikin. :'). oleh kerana kiteorang semua kawan antara kawan, so senang la nak contact each other. kalau nak jumpa ain or ikin senang sebab qila pun kawan dengan diorang juga. semuanya Allah dah tetapkan. persahabatn kami pusing-pusing dekat situ juga. Alhamdulillah.. ok lepas dah cerita ni mungkin dah boleh faham kenapa kiteorang separate. kiteorang ada cerita masing-masing. hehe. sebenarnya nak bezakan umur kiteorang. yang muda dengan yang muda and yang tua dengan yang tua. hahha (oh~ tak boleh terima yang tu).

ok lah. lepas habis borak-borak, tengok wayang yang panjang sampai pukul 4am and qila dengan ikin pun sampai tido dalam wayang, kiteorang pun balik ukm. and once again kiteorang separate. aku tidur bilik ain, qila tidur bilik ikin. memandangkan roommate ain takde, so aku tumpang la sekaki katil dia. memandangkan ikin tidur kat bilik dia sorang-sorang, qila pun tumpang la bilik ikin sekaki tapi maap la kena tidur bawah. kuikuikui. tak merasa nikmat tidur atas katil.

bangun pagi aku pun siap-siap nak balik upm semula. pagi tu ain buatkan air coklat, bagi biskut, nak mandi pun ain bagi towel, barang-barang mandi, kain batik, semua dia bagi pinjam. naik segan la aku dengan ain. aku ni dah la pemalu.hehe. ditambah lagi dihidangkan macam-macam, lagi la segan berbakul-bakul..thanks sangat-sangat dekat ain sebab melayan tetamumu yang pemalu ni. haha. sebagai balasan aku tinggalkan aku punya sweater kat bilik ain sebagai kenang-kenangan.haha. beriya. tinggal sebab malas nak bawak balik. leceh. haha. sebelum balik kiteorang berempat pergi makan dulu dekat resorant cina muslim Mohd Chan Abdullah dekat bangi. makan kat sana bolah tahan sedap tapi harga tak bolah tahan. first time makan dekat situ, tengok menu je kering ayaq liuq ceq. last-last biar ain dengan ikin yang dah biasa makan dekat situ yang pilih menu.



lepas makan, ain hantar aku dengan qila dekat ktm. masa tu rasa sedih pulak nak berpisah.huhu. mana taknya dah seronok-seronok tiba-tiba kena berpisah pulak. sedih la kan. sebelum balik ikin bagi aku satu bekas tempe sambal.banyak tu. makin segan la aku. haish... thanks ikin. macam tawu-tawu je aku ni terlalu addicted dengan tempe. hehe.


ada lagi yang buat aku bertambah segan. aku dengan qila makan dekat restoran tadi tu tak bayar pun. huarrrrr...malunya. mula-mula lupa nak bayar lepastu qila sempat la ingatkan, lepastu diorang taknak pulak bila kiteorang nak bayar. mahal kot makan dekat situ. thanks sangat-sangat. rasa nak sorok muka bawah tayar kereta.

apapun terima kasih yang tak terhingga buat ain dengan ikin sebab sudi luangkan masa dengan aku and qila. terima kasih untuk semuanya. sangat terhutang budi dengan dorang :') . mintak maaf sangat-sangat kalau kedatanganku menyusahkan. dan aku dah pun plan dengan qila nak belanja dorang makan, belanja minyak kereta kalau dorang datang upm nanti.

sememangnya erti persahabatan tu sangat besar.  nilai persahabatan tu tak boleh dibeli. bersyukur la kita selagi kita mempunyai sahabat. walaupun kita seorang yang suka bersendirian, lebih suka bergerak secara solo, sahabat tu tetap penting. kadang-kadang kita memang tak boleh nak elak dari meminta bantuan dari seorang sahabat. hargai lah sahabat-sahabat kita.

cukup la setakat ini kisahku pada tarikh 27-28/4/2014. till we meet again my roommatessss. love them so much.

**sebelum terlupa, nak mintak maaf kat ain sebab crop gambar yang ain post dalam instagram..hehe

wasalam..


Sunday, 12 January 2014

Ustaz Don Daniyal Punya Cerita


   

ok, sebelum start berceloteh nak bagitau kalau reader rasa sakit kepala dengar lagu yang berkumandang masa baca boleh je stopkan. dekat atas sekali tu kan ada music player. tekan je situ. lupa nak bagitau sebelum ni. dan be nice ye masa tengah baca, jangan nak menonggeng atau buat aksi-aksi tak elok. kerana anda sentiasa diperhatikan. nampak tak cctv dekat belah kanan atas sekali tu. baru je pasang.. haha.
sibuk dengan hal-hal dunia kadang-kadang kita terlupa dengan pengisian rohani kita. banyak kah? sempurna kah? yang tu kena tengok dan nilai balik. orang lain tak boleh nak menilai kesempurnaan amalan kita melainkan kita sendiri yang menilainya sebab kita yang buat dan seterusnya Allah yang akan tentukan sama ada amalan kita diterima atau tidak. banyak perkara simple yang kita boleh buat untuk dapat pahala. contohnya, bagi senyuman yang ikhlas dekat orang, ucap terima kasih, tolong orang, dengar ceramah (bukan ceramah politik ea, tapi ceramah agama) dan banyak lagi lah. point utama aku adalah nak share pasal penceramah atau pendakwah yang aku suka..hehe. semua orang kenal dengan penceramah yang tengah meletop-letop sekarang ni macam Ustaz Azhar Idrus, Ustaz Kazim Elias, Ustaz Abdullah Khairi, Ustaz Don Daniyal, Imam Muda Asyraf, Ustazah Nor Bahyah, Prof Dr. Muhaya dan ramai lagi laaa.. nak senaraikan memang ramai sangat. antara semua-semua penceramah tu mesti ada sorang yang betul-betul jadi favorite kita kan? macam aku, Ustaz Don Daniyal menjadi pilihan. bukan lah maksudnya aku tak suka yang lain tu. gila ke tak suka.haha. maksud aku yang paling aku minat. yang lain pun suka jugak sebab dorang semua kalau bagi ceramah memang gempak habis kot..
tapi nak bagitau dulu sebelum reader fikir bukan-bukan. suka kat Ustaz Don bukan sebab dia muda or sebab dia handsome ea, jangan salah faham. suka dia punya penyampaian, lawak, pengisian ceramah dia je. cuma nak bagi tau 1 je yang isteri dia cantik. hehe tetiba.. kalau siapa biasa dengar ceramah dia ni mesti tau macam mana style dia bagi ceramah. sempoi dan tegas.. sebenarnya aku baru tawu yang beliau ni pensyarah kat KUIS. untungnya la student-student dia. mesti seronok kalau dapat jadi anak didik dia. anak kelahiran Pulau Pinang ni lulusan Universiti Al-Azhar. status pendidikan Ijazah Sarjan Muda Takhassus Qiraat dari Shoubra, Mesir. wow, memang hebatlah. sebenarnya aku tak tau pun Takhassus Qiraat tu.hehe. tapi aku ada buat research sikit pasal benda tu. maksudnya satu ilmu tentang cara nak sebut kalimah Al-Quran berserta kepelbagaian padanya dengan disandarkan pada periwayatnya. apa yang aku faham mungkin belajar mendalami ilmu Al-Quran kot. lebih kurang macam tu lah..



sampai sekarang masih belum ada peluang dengar ceramah ustaz secara live. sempat tengok kat youtube je. memang best la. kalau tengok style ustaz bagi ceramah ni agak serious sikit tau kadang-kadang tu macam nak marah orang pun ada jugak. tapi lawak-lawak still ada. tapi memang best la. kadang-kadang bila ustaz nak cerita tentang satu isu yang boleh menyentuh mana-mana pihak, ustaz akan mintak maaf dulu. macam dalam video kat bawah ni (time:0.45) bila ustaz nak bercerita pasal hukum rokok memandangkan kat dunia ni dah ramai sangat orang yang merokok dan tak faham-faham bahasa yang rokok ni haram. ok, aku pun nak mintak maaf. haha





dan yang paling bagusnya ustaz ni ada confident level yang tinggi. bila bercerita atau nak tegaskan sesuatu perkara tu ustaz terlalu yakin yang ustaz ni betul sampai siap suruh kita pergi carik lagi sumber yang beliau bagi tu. hamboii ustaz ni bukan main lagi.. kat mana pulak nak mencarinya. orang sekarang ni nak dengar ceramah pun tak sempat apa lagi nak carik sumber-sumber dalil tu semua. jom tengok video ni kejap (time:4.33)






ustaz jugak pernah cakap banyak contoh dan kata-kata ustaz cuma ambik dari tuan guru ustaz. maknanya ustaz ni kira merendah diri jugak la bila ustaz sendiri bagitau ustaz cuma ambik ayat tuan guru ustaz je. tugasnya hanya menyampaikanya. atau erti kata lain menyebarkan ilmu.. (0.59)






pernah dengar suara ustaz mengaji. hamboii.. merdu bukan main. sedap didengar macam boleh makan. haha. satu benda yang agak buat aku terkejut sikit bila ustaz pernah cakap dalam satu ceramah dia ni yang ustaz tak pernah ada twitter, tak pernah ada facebook.. aik! selama ni aku dok follow ustaz don daniyal ni don yang mana. haha. facebook pun sama jugak. haih.. tertipu rupanya. tapi biasa lah, orang biasa-biasa ni suka menyamar jadi orang yang famous-famous. tapi nasib baik apa yang dorang tweet dengan apa yang dorang post tak mencemarkan nama baik ustaz. semua ayat baik-baik punya sampai orang pun percaya tu memang twitter atau facebook ustaz. tapi tak elok la guna nama orang lain. kalau dapat persetujuan tuan punya badan takpe la jugak. ataupun kalau dah minat sangat dengan ustaz ni sampai setiap perkataan ustaz tu boleh hafal buat la nama profile tu "kata-kata Ustaz Don" ke, "nasihat Ustaz Don" ke..tak pun letak dekat description tu bagi tau account ni cuma himpunana kata-kata Ustaz Don. ni tak, letak nama betul-betul nama ustaz tu sampai orang ingat tu betul-betul Ustaz Don. tapi tak la semua. ada jugak yang buat description bagi tau cuma kata-kata ustaz je. yang buat tu bagus la kan..

oklah. rasanya cukup la setakat ni bercerita pasal Ustaz Don Danial ni. sekali lagi nak tegaskan, suka pada ustaz ni tak bermakna tak suka pada pendakwah yang lain ye. pada readers jangan lupa dekat-dekatkan la diri dengan Pencipta kita. selain Al-Quran,Hadis dan Sunnah sebagai panduan, jadikanlah para ulamak sebagai rujukan.

wasalam..

Saturday, 11 January 2014

Times Square Punya Cerita

 
 
  
     ok, memandangkan final exam dah habis, so siang tadi aku bersuka ria menghabiskan masa pergi TS (times square). bukan lah shopping sakan cuma beli barang sikit je. percaya ke tak aku pergi sana sorang-sorang? terpulang la nak percaya ke tak. tapi yang pastinya memang pergi sorang-sorang. memang suka jalan sorang-sorang ni. nak beli apa, nak pilih apa tak ada orang kacau. hehe. tapi sebenarnya sebab kawan-kawan semua dah balik bercuti. tinggal aku sorang-sorang sebab aku kan kena pergi kem. sedih~. cehh, tak ada lah sedih sangat pun.. 

sampai dekat ts lebih kurang pukul 11 pagi. masa dekat ts banyak kali aku tengok peta sebab cari kedai yang aku nak pergi tu tak jumpa. sape yang pernah pergi ts tu mesti tau macam mana besarnya ts tu. aku yang dah pergi banyak kali pun nak cari kedai masih lagi tengok peta. nak-nak lagi pergi sorang-sorang tadi, memang tah kemana-mana aku redah. hehe. 

mula-mula sekali aku pergi kedai baju. kedai baju tu memang aku dah lama aimed. dekat sana banyak jual baju kemeja yang jenis jeans. aku suka. nak-nak lagi harga pun murah. RM50 dapat 2. murah kan? nak cari saiz pun tak susah maklum la kite ni bukannya kecik. huhu. dapat lah baju baru hari ni. tak nak tunjuk gambar. malu. hehe. lepas beli baju pergi survey luggage pulak. sem ni balik rumah nak bawak barang banyak. nak pakai beg biasa tak larat nak mengangkutnya. jalan punya jalan sampai 3 kedai aku terjah. semua mahal-mahal. last-last kedai ke 3 baru lah dapat betul-betul murah. harga asal RM69 dapat kurang RM6o. Alhamdulillah.. dapat jugak cari kedai yang murah. kedai tu namanya Man Luggage. kedai tu dekat level 5. belah mana tu tak ingat. kalau dah dekat level 5 tu pusing je la. mesti jumpa punya. hehe. tak payah nak beli yang berjenama sangat. yang biasa je pun dah cukup.
 
inilah beg baruku..
 
lepas tengok beg aku tak terus beli sebab belum habis pusing ts lagi. kang kalau beli dulu tak pasal-pasal mengusung beg tu ke hulur hilir. menyusahkan je nanti. masa tengah pusing-pusing tiba-tiba aku terjumpa 1 kedai ni. kedai ni jual barang-barang k-pop punya. fuiyooo... cawan, key-chain, calender, baju, macam-macam lagi lah. ish, geram pulak tengok. apa lagi serbuuu.. masuk-masuk je aku tak pandang lain dah, carik barang girls' generation je laa. maklum lah, aku kan minat girls' generation. haha. lama jugak la aku dok betapa dalam kedai tu. pilih itu ini sampai tak tau nak beli yang mana. rasa macam nak beli satu kedai. sebenarnya dah rambang mata tu yang sampai tak tau nak beli apa. makin lama aku dekat dalam kedai tu makin ramai pulak yang datang. sampai kedai tu jadi crowded sangat. nak jalan pun susah. aku perhati je orang yang keluar masuk kedai tu. semuanya excited terlebih tengok barang-barang k-pop ni. lagi-lagi yang perempuan. melompat-lompat bila tengok barang yang ada gambar artis k-pop lelaki yang dorang suka. si mamat jambu. haha. tak minat sangat artis lelaki korea ni. jambu air..cehh, macam yang perempuan aku suka sangat. padahal kenal 1 group tu je. hehe. apa yang peliknya tiba-tiba aku nampak ada pakcik makcik dekat dalam kedai tu. eh, minat k-pop jugak ke?. pelik jugak ni. ingat orang muda je yang layan k-pop ni. warga emas pun suka jugak..hehe... tak pe, bagi dorang peluang. haha. punya lah lama aku dekat dalam kedai tu last-last aku beli key-chain kecik je. hahha. kalau nak ikutkan hati memang banyak nak beli tapi fikir wangnya tak ada, so key-chain kecik pun jadi la. kecik-kecik pun harga RM5. kalau ada yang berminat boleh lah datang ts ni. carik kedai ni dekat level 2. nama kedai My Star. macam biasa la belah mana tu tak ingat. pusing la satu level tu. mesti jumpa punya.
 
key-chain girl's generation.

lepas dah beli key-chain, pergi watson pulak beli pencuci muka dengan syampu. dah kehabisan bekalan. huhu. seronok sangat berjalan tengok jam dah dekat pukul 2. bukan main lama lagi menyoping sampai tak sedar cepat betul masa berjalan.  aku pun cepat-cepat carik macdonald sebab dari pagi tak makan lagi. beli 1 set machicken bungkus. lepas tu terus laju-laju pergi carik balik kedai Man Luggage tadi. dah nak balik baru boleh beli luggage. hehe. masa dekat KTM ada orang tegur aku. dia tanya nak balik kampung ke. hehe. aku ye kan je. malas nak banyak cerita. aku ni jenis malas nak bercerita panjang-panjang nak-nak lagi dengan orang yang tak kenal. 

sampai kolej dalam pukul 3.30 terus cepat-cepat campak beg sebab tak solat zohor lagi. hehe. nasib baik sempat. penat sangat hari ni. berjalan tak ingat dunia. takpe la. bukan selalu pun. huhu. rasanya cukup la untuk cerita yang ni. penat dah menaip ni. 

ok, that's all ye readers. annyeong, saranghae..

wasalam...


Friday, 10 January 2014

At The End of the Final Exam

Assalamualaikum...

ok, setelah sekian lama tak update blog akhirnya hari ni aku dapat jugak melepaskan gian nak update blog. hehe. tapi hari isnin hari tu aku ada juga post something kan? tu sebab dah tak tahan sangat la tu nak mengupdate. sepanjang kehilangan aku adalah kerana aku sangat sibuk dan kehidupan agak tidak terurus disebabkan final exam. dengan tamatnya paper prinsip ekonomi tadi maka dengan rasminya berakhirlah aku punya final exam dan aku telah menamatkan pengajian aku untuk semester 3. waa...sangat mencabar dan sangat menguji ketahn fizikal dan mental aku.

final exam baru je habis, tapi otak masih lagi tak dapat berehat dengan betul-betul tenang sebab masih terfikir lagi dengan apa yang aku jawab masa exam. tapi nak komen banyak-banyak pun tak guna. perkara dah lepas. apa yang kena buat sekarang adalah berdoa dan tawakal dengan usaha yang telah aku buat.

sejak 2 3 hari lepas semua mahasiswa dah sibuk kemas-kemas barang nak balik bercuti. tapi aku baru je habis exam. rasa tension jugak bila tengok mereka-mereka ni sibuk usung beg sana sini. nak-nak lagi bila tengok roommate sendiri dah chow dulu. haish, makin la tension aku ni. tapi hari ni aku dah boleh start kemas barang aku pulak. tapi malang sekali masih lagi tak boleh balik rumah sebab kena pergi kem pulak. alamak aiii... nasib badan.. orang lain cuti sebulan lebih tapi aku sebulan je sebab kem seminggu. ok lah tu daripada tak cuti langsung kan. kem kali ni buat dekat penang. walaupun berat nak pergi tapi dalam masa yang sama rasa tak sabar jugak sebab tak pernah pergi penang. masa sem 1 dulu aku kena pergi jugak kem macam ni tapi dekat perak. apa yang buat aku rasa berat nak pergi ni bila teringat balik pengalaman kem yang lepas. sangat menakutkan, menyedihkan, menggeramkan dan semua perasaan ada. mungkin kem kali ni lain sikit sebab pengarah kem pun dah tukar orang tapi aku dapat rasakan yang aku akan menghadapi perasaan yang sama macam kem yang lepas. nama pun kem kepimpinan mestilah menguji mental dan fizikal habis-habisan. apa pun tunggu dan lihat je nanti. nnti aku akan update bila kem dah habis nanti. 

sebenarnya banyak benda aku nak share tapi memandangkan aku tak isyak lagi (amboii, teruknya perangai) dan aku belum kemas barang satu apa pun, jadinya aku kena berhenti membebel dulu. nanti dah beres semua kerja aku akan datang mengupdate balik ye.

ok, chow cin chow..

saranghae uollsss

wasalam..