Flaming Arrow Glitter Purple

Pages

Saturday, 30 November 2013

Kasihnya Ayah

Kasih Ayahku..

Ayah..
beribu kata telah kau ucapkan,
beribu cinta telah kau lafazkan,
beribu sayang telah kau berikan,
beribu keringat telah kau curahkan,
hanya untuk anakmu.

kau ajarkan aku erti kehidupan,
kau ajarkan aku erti kebaikan,
kau ajarkan aku erti kesusahan,
kau ajarkan aku erti kesenangan,

kegagahanmu mengatasi segalanya,
menempuh cabaran tidak kira masa,
walaupun keringat menghentam dirimu,
dirimu tetap tabah mencari sesuap nasi,
untuk melihat anakmu gembira.

segala kesakitanmu disembunyikan,
segala kesusahanmu tidak pernah kau endahkan,
wajah ceriamu sentiasa kau pamerkan,

betapa tabahnya kau wahai ayah,
kau sentiasa berusaha,
memberikan yang terbaik,
tanpa rungutan tanpa meminta balasan.

akan ku bayar semua kesusahanmu,
akan ku bayar semua keringatmu,
akan ku bayar semua kesakitanmu,
akan ku bayar semua pengorbananmu,

kasihmu mu sentiasa membawa kebahagiaan,
terima kasih ayah..

baru-baru ni aku ada telefon abah. rasanya dah lama tak dengar suara dia. tapi aku dah dapat agak dah apa yang akan berlaku kalau aku telefon abah. setiap kali telefon abah mesti akan nangis. aku pun tak tahu kenapa. abah banyak bagi aku nasihat, dorongan, dan kata-kata semangat setiap kali aku ada masalah. abah bagus sangat sebab dia mampu menyentuh hati anak-anak dia setiap kali dia bagi nasihat atau pesanan that is why la aku boleh nangis.

selepas ibu, ayah adalah orang yang paling penting dalam hidup kita. dialah orang yang telah membanting tulang mencari sesuap nasi untuk anak-anaknya. aku salute dengan abah yang sangat bersabar, kerja kuat sampai lewat malam semata-mata untuk mencari rezeki. banyak pengorbanan dia buat untuk anak-anaknya. pesan abah selalu aku ingat. belajar belajar belajar. solat solat solat. abah tak pernah lupa pesan kat anak-anak dia. abah cakap belajar penting, jangan pernah putus asa. kalau tak ada duit cakap je dengan abah, abah akan tolong yang penting belajar jangan diabaikan. tengok la betapa sayangnya abah kat anak-anaknya.

pada masa ni aku rasa tak sabar nak habis belajar, nak bekerja, nak pegang duit sendiri dan yang paling penting nak suruh abah duduk rumah. aku tahu yang abah dah banyak berkorban. dan sebagai anak kena la balas semua pengorbanan yang abah dah buat. aku percaya tanpa abah aku tak akan pergi sejauh ini. sebab selama ni dia yang banyak support aku untuk terus belajar belajar belajar. walaupun setiap stage aku belajar tak dapat keputusan yang bagus sangat dan hadapi banyak tekanan dan masalah tapi aku tetap bersyukur kerana dah sampai ke tahap ini dengan bantuan dorongan abah.

ada sesetengah ayah yang jenis macam ambik endah tak endah je pasal anak-anak dia. maksud aku dia lebih tertumpu mencari rezeki dan hal-hal lain diberikan kepada ibu. sebenarnya bagi aku semua ayah sangat mengambil berat tentang anaknya. cuma tak tunjuk sangat. biasa la lelaki. nampak macam buat tak tahu je tetapi dalam hatinya tuhan saja yang tahu. tapi abah sentiasa mengambil berat dan sentiasa nak ambik tahu pasal anak-anak dia. tak pernah termiss. memang nampak sangat sampaikan nak pergi tukar duit dekat bank pun dia  telefon tanya macam mana keadaan aku. ada masalah tak... tukar duit kat mana. pergi dengan siapa. hehe.. tapi aku faham. dia buat semua tu untuk pastikan anak-anak dia sentiasa dalam keadaan yang baik dan selamat.

aku akan cuba semampu yang boleh untuk habiskan belajar. tanpa abah aku mungkin tak jadi orang yang dapat pergi sejauh ni. terima kasih banyak-banyak kat abah.

saranghea abah.... ^.^

Seseorang pernah bertanya kepada Rasulullah: “Ya Rasul, siapakah orang yang paling harus saya taati di dunia ini??” Rasul menjawab: “ibumu”, “siapa lagi Ya Rasul??” Rasul menjawab: “I bumu”, “kemudian selepas itu siapa lagi Ya Rasul??” orang itu bertanya lagi, Rasul menjawab: “ibumu”, orang itu bertanya lagi kemudian siapa lagi Ya Rasul?”, Rasul menjawab: “bapamu”.

dari hadis di atas, kita dapat membuat kesimpulan bahawa darjat seorang ibu 3 kali lebih tinggi dari ayah. so, adakah dengan itu perlukah kita mengurangkan rasa hormat kita kepada ayah? tentu tidak. tidak akan ada seorang ibu bila tak ada ayah. ayah adalah sebahagian dari kesempurnaan ibu.

  1. jika ayahmu menolak untuk membelikanmu sesuatu ,maka percayalah itu adalah jalan terbaik yang harus kau tempuh. sebab seorang ayah mesti akan memikirkan kesan yang akan terjadi kalau salah membuat keputusan. ini adalah untuk kebaikan anaknya. oleh itu, ayah takkan pernah salah membuat keputusan. percayalah.
  2. jika kau bertanya, mengapa ayah tak pernah mengizinmu untuk bercinta sebelum kau betul-betul dewasa. maka jawapanya adalah karana dia tak ingin kehilangan kau. dia tak ingin menjadi lelaki nomor 2 di dunia ini di matamu selepas kekasihmu.
  3. jika kau tak pernah puas dengan pujian ayahmu dan kau menganggap ayahmu tak menghargaimu, kau salah. ayahmu hanya tak nak kau menjadi anak yang terlalu terbuai oleh pujian. dia tak ingin kau menjadi anak yang riak dan besar kepala . dia ingin kau menjadi anak yang baik.








Friday, 29 November 2013

Kawan Ke Lawan?

ok, sekarang ni aku berhadapan dengan situasi penuh dengan konflik. course-mate aku masing-masing dah buat hal. atoto..gimana ini. hahaha. bukan lah gaduh beasar ke ape cuma terasa hati je. masing-masing ikut kepala sendiri memang ni la jadinya. haduii.. kenapa boleh jadi? nak cerita pun panjang. kalau dulu masa mula-mula sem dulu boleh nampak banyak sangat group dalam kelas. group budak baik, budak hot, budak pandai, budak vangang (ni group aku tapi aku sorang je yang vangang, yg lain ok je.heee) dan group gedik. sebenarnya aku ikut suka hati je namakan group ni. haha. ala..biasa la..dalam kelas kalau tak ada group-group ni memang tak sah. lagi-lagi orang perempuan.walaupun ada banyak group, kami still unite. ok sambung cerita. kenapa aku tergolong dalam group vangang ni. guess why?? takpe la biar aku bagi tahu sendiri. jawapanya adalah sebab aku memang vangang. hahaha. satu lagi sebab adalah bestfriend aku, qila. dia memang vangang dan gila. tapi pandai. aku je vangang yang tak pandai.heheh hujung sem 1 dah mula berlaku perubahan sikit-sikit. ada yang gaduh la ,masam muka la, terasa hati la. aku pun tak faham kenapa. aku nak cerita lebih-lebih pun tak boleh sebab aku tak tahu sangat konflik antara diorang ni. sebab aku macam malas nak ambik port sangat. just tadah telinga je la dengar diorang bercerita pasal budak-budak yang ada konflik tu. kang kalau cerita lebih-lebih salah la pulak.

masuk sem 2 dah mula nampak pertukaran ahli-ahli group. macam sistem bata pulak main tukar-tukar. tapi group aku still the same cuma ada penambahan ahli baru. kira budak tu freshie la ea. haha. masuk sem 3 ni beberapa group dah bersatu menjadi satu kuasa yang besar. tapi group yang kecik still lagi ada, cuma antara group yang kecik tu bergabung untuk berkongsi susah senang bersama dengan menghorlicks (asek mengopi je, tukar sikit) assignment dan juga study bersama. dalam pada masa yang sama, ada satu group ni yang tak boleh nak bergabung. aku pun tak faham la. group kitaorang bergabung sebab satu group ni la yang tak bolah nak bergabung. pelik-pelik. group tu pelik, pelik,dan pelik. konflik yang berlaku sekarang adalah di antara gabungan group kami n group mereka yang tak nak bergabung. masalah berpunca apabila mereka semua bersikap ganjil dan pelik. haiyaa, berapa banyak pelik daa. tapi memnag pelik. rasanya tak salah kalau tolong kawan untuk ajar sikit pasal pelajaran kan.. memang tak salah pun. maslah mereka adalah apabila meraka lari daripada kami kerana alasannya tak nak diganggu ketika saat akhir nak exam. lahaiii.. mintak tolong sikit apa salahnya. bukan luak pun ilmu tu. tak hilang pun ilmu tu, sempat je nak bawak pergi exam. satu lagi masalah bila kami tidak diberi peluang untuk meminjam assignment mereka. sebenarnya memang group kami suka meniru pun tapi kalau kami nak tengok mereka punya apa salahnya. bukanya assignment mereka yang kami tiru tu habis pun. kadang-kadang nak pinjam untuk compare jawapan pun tak dibaginya, hamboiii,jangan gitu geng. kita duduk bawah satu bumbung yang sama kot. jangan la tunjuk nak bersaing sangat sampai dengan kawan pun nak berkira. bila fikir balik mungkin mereka rasa mereka dah penat-penat buat assignment lepas tu senang-senang kami tiru. betul jugak. tapi kami bukan lah nak tiru dari A sampai Z. come on la...hidup kat u ni memang la kena pandai-pandai hidup. takkan tak boleh nak tolong sikit pun. kalau susah sama-sama lah susah, kalau senang sama-sama la senang. baru la kawan namanya.

sebenarnya aku mals nak bermasam muka dengan kawan-kawan sendiri. geng-geng aku sendiri memprotes sikap mereka yang tak nak menghulurkan sebarang bantuan langsung. dan sekarang ni kami asek dok merungut je la pasal mereka tu. marah, geram semua ada. aku malas nak berbunyi sangat. adalah sikit tapi tak banyak. aku lebih senang menadah telinga dengar geng-geng aku ni melepaskan geram masing-masing je. ada yang perli depan-depan, yang perli dalam twitter pun ada. lawak jugak kadang-kadang. aku pun rasa geram jugak cuma malas nak bersuara sangat. sebenarnya ini semua norma kehidupan dalam persahabatan. dalam persahabatan kalau tak gaduh-gaduh or tak masam-masam muka ni memang tak sah. perkara biasa semua ni. cuma lebih berharap la perkara ni semua boleh settle. benda kecik je pun. yang penting sekali sebagai kawan kenalah sama-sama tolong menolong. kalau tak kat rumah sape je yang boleh tolong waktu susah kita kalau bukan kawan. dan lagi satu dalam belajar ni jangan la lokek or kedekut untuk berkongsi ilmu. tak habis pun ilmu yang kita ada kalau kita share dengan kawan kita. makin bertambah tu ada la.
tak suka la bermasam-masam muka ni.
ok lah geng. wa dah penat. see u all next entry. Saranghea.. wasalam..


sedikit info:

Sahabat
Sahabat adalah orang yang memiliki rasa tanggungjawab terhadap diri kita, tetapi tidak memiliki hubungan darah. Dalam erti kata lain, sahabat bukan terdiri daripada adik-beradik tetapi berupaya mewujudkan hubungan yang mirip hubungan persaudaraan antara adik-beradik. Sahabat adalah orang yang banyak memberi manfaat dan kebaikan kepada kita, dan kita juga begitu.

Kawan
Kawan ialah seorang yang boleh berkongsi lebih dari satu perkara seperti minat, hobi, perasaan, perjuangan dan sebagainya biarpun bukan dari organisasi yang sama. Kawan ialah orang yang selalu berinteraksi dengan kita dan mengenali beberapa fakta peribadi mengenainya.

Rakan
Rakan ialah perantaraan antara kawan daan kenalan. Rakan ialah orang yang berkongsi minat, kerjaya, hobi, permainan, guru, kelas, matlamat dan sebagainya dalam satu organisasi atau kumpulan seperti persatuan, kelab, syarikat, pertubuhan dan sebagainya. Contohnya, ada rakan satu tingkatan, rakan satu sekolah, rakan satu kelab dan sebagainya.

Kenalan
Kenalan mungkin wujud sebagai rakan. Contohnya rakan chatting, rakan siber dan rakan blogger. Apabila mengenali seseorang itu dalam bentuk atau identiti tertentu, maka dia adalah kenalan. Kenalan adalah orang yang pernah berinteraksi dengan kita tetapi tidak dapat mengesahkan identiti atau kewujudan sebenarnya. Kita perlu berwaspada dengan kenalan-kenalan siber kerana, di luar alam siber, mereka tidak semestinya orang yang sama seperti yang kita pernah kenal di internet.


#untuk mengetahui lebih lanjut boleh la masuk link ni. tolong bagi salam sebelum masuk..

Sahabat, Kawan, Rakan, Kenalan

Sahabat Sejati

Tips Cari Kawan





Wednesday, 13 November 2013

Laman Sosial Yang Tak Popular

ok. semalam aku ada godeh-godeh play store aku punya android. aku pergi dekat kategori lepas tu aku tertarik nak pilih kategori sosial. lepas tu bila aku tekan aku tengok ada banyak giler jenis-jenis aplikasi sosial. yang aku tahu setakat ni cuma mukabuku, burung biru twit-twit, keek, instagram, skype, and chatkami, wassup, viber, line, kakaotalk. hah, tu je la yang terlintas kat fikiran aku setakat ni. rupanya-rupanya ada banyak lagi. kenapa aku tak tahu? aku rasa bukan aku sorang je yang tak tahu, ramai juga yang tak tahu sebab aplikasi yang aku tak mention tu sebenarnya tak berapa nak popular. aku rasa popular juga sebab aku tengok ramai giler yang installed cuma mungkin tak popular kat Malaysia. bukan mungkin lagi tapi memang tak popular kat Malaysia pun. satu contoh aplikasi yang aku jumpa semalam ialah SayHi. ye lebih kurang macam chatkami, wassup tapi ni lebih kepada untuk orang-orang yang despret nak cari pasangan. apa yang aku nampak, kebanyakkan yang guna aplikasi ni orang lelaki. dan yang paling penting mostly penggunanya bukan la orang malaysia. bila tengok profile picture dorang,,,uiiii,,menakutkan. ramai yang tak pakai baju tayang body yang penuh tatu (lelaki). maklum la kebanyakkannya semua orang bukan islam. yang jadi pokok krismas pun ada juga. tindik sana sini. pose yang entah apa-apa and tunjukkan simbol-simbol yang tak patut. memang seram juga. tapi tak semua la. ada la 2 3 orang yang tak macam tu. tapi memang menakutkan la.. siapa-siapa yang rasa nak cuba disarankan awal-awal supaya kuburkan je la niat tu. rasanya tak ada kot yang nak cuba sebab dengar pun tak pernah nama aplikasi tu. aku tahu pun sebab aku rajin sangat nak menjelajah apa yang ada dalam play store tu. tapi kalau korang pernah jumpa aplikasi ni comfirm korang pun tak ingin nak try.



macam ni lah rupa Sayhi tu


ada 1 lgi contoh aplikasi sosial yang aku nak selitkan. namanya Love Cupid. hahaha. yang ni aku ada terjumpa 2 aplikasi yang aku tak pasti sama ke tak tapi namanya lebih kurang sama. yang 1 Love Cupid yang 1 lagi Love Cupid Melayu. hahaha. aku rasa sama je kot fungsinya cuma mungkin yang melayu tu untuk orang melayu saja mungkin. hahah. discriptions untuk aplikasi ni "are you still single? looking for a way to repair your relationship? love cupid melayu is the best dating site on android, -meet and chat with female or male around the world -hot sexy video -play some simple but fun game featuring sexy melayu girl and handsome melayu lelaki -chat with other in the app" ok. nampak tak kat situ. discription dah menyatakan sesuatu yang tak elok. so lepas baca discription je terus tak payah fikir panjang. ni aplikasi yang mengarut. yang aku tak boleh terima bila perkataan "melayu" digunakan. cis!! menjatuhkan nama baik melayu je.

                                                              

semua nama mat salleh

                

yang ni rupa Love Cupid -sebenarnya ada gambar yang lagi teruk tapi aku tak nak letak sebab nanti buat rosak blog aku je..-



malunya aku sebagai orang melayu. memang orang akan tahu kalau sebut je melayu mesti beragama islam. jadi, bila dah orang melayu tunjuk perlakuan yang tak elok, sekaligus menjatuhkan nama baik islam. malu pada orang yang bukan islam. memang la dorang berpakaian terdedah sana sini, agama dorang tak larang pun tapi dorang tahu yang islam ni agama yang menyuruh penganutnya memakai pakaian sopan dan menutup aurat. bila ada orang islam yang pakai pakaian yang tak sepatutnya, orang bukan islam akan fikir yang islam ni agama yang boleh diambil mudah dan tidak lah hebat mana sebab penganutnya sendiri bebas melakukan perkara yang tak elok. haishh.. tak malu kah? tak tahu la nak cakap apa. senangnya nak buat duit.

oklah. aku nak chow dulu. penat la menaip ni. menaip penat, habis tu kalau menulis tak penat ke? sama je~ haha. ok, salam sayang dari aku. saranghae... wasalam...